Zabavni svet

ZEZANCIJA ZAGARANTOVANA!REGUJ SE!
 
PrijemRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Lepota i zdravlje

Ići dole 
AutorPoruka
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Lepota i zdravlje   Sre Maj 07, 2008 12:29 pm

Ne plašite se ginekološkog pregleda

Istina je, takav pregled izaziva stid, često je neprijatan, a ponekad i bolan. Ipak, redovna analiza cervikalnog brisa može da vam spase život


Svaka žena koja ima razvijenu svest o važnosti zdravlja, zna šta je Papa test. Poznato joj je i na šta rezultat analize može da ukaže, kako se uzima bris i koliko to često treba činiti. Naravno, ginekološki pregled nije ugodna stvar - ubrzano dišete, stisnuti su vam zubu i "ukočeno" razgovarate sa doktorom, jer ste "dole" sasvim obnaženi (pa, na to ne može da bude imuna čak i najslobodoumnija žena!). Međutim, ovaj pregled je od esencijalnog značaja za zdravlje. To svi znamo. Ili možda ne znamo?


Prema zvaničnim podacima, broj mladih žena (od 25 do 29 godina života) koje se podvrgavaju ovoj vrsti testa opada iz godine u godinu. A budući da ova analiza može da ukaže na prekancerogene promene na grliću materice, kao i da su mlade žene u najrizičnijoj grupi, onda su podaci zaista uznemirujući.
Prema preporukama stručnjaka, žene između 25. i 49. godine starosti treba da rade Papa test svake treće, a potom svake pete godine, sve dok ne navrše 65. godina. Inače, gotovo sve slučajeve kancera grlića materice uzrokuje virus humanog papiloma (HPV), tvrde stručnjaci. No, ohrabrujuće je to što većina infekcija, izazvanih ovim virusom ne završava kancerom i povlači se bez primene terapije. Ipak, redovan odlazak kod ginekologa i testiranje na HPV od VITALNOG je značaja. Jedino tako moguće je uočiti sve ćelijske promene u cerviksu i adekvatno ih sanirati pre nego što se razviju u kancer.
Među ženama vlada pogrešno uverenje da je analiza cervikalnog brisa zapravo test na kancer. Svrha ovog testa jeste utvrđivanje ranih abnormalnih izmena u ćelijama grlića, koje mogu da dovedu do pojave kancera. Takve abnormalnosti moraju detaljnije da se provere. U pojedinim slučajevima, ukoliko se takve promene ne saniraju, moguća je pojava kancera.

Ćelijske promene
U najvećem broju slučajeva, rezultati brisa pokazuju granične, ili blage promene (kategorisane su prema oznakama CIN1, CIN2 i CIN3 - pogledajte objašnjenje na kraju teksta), koje se saniraju bez primene bilo kakve terapije. Nešto ređe, ukazuju na umerene promene, a najređe se radi o teškim promenama, koje, ako se ne leče, mogu da se razviju u kancer.
Ipak, lekari kažu da se sve manje žena podvrgava ovom tipu medicinskog testiranja. A, zašto je to tako? Eksperti veruju da problem cervikalnog kancera i važnost redovnih, kontrolnih pregleda nisu, za razliku od brojnih kampanja posvećenih borbi protiv kancera dojke, dovoljno medijski ispraćeni.
Osim utvrđivanja ranih ćelijskih promena na grliću materice, analizom cervikalnog brisa može se istovremeno uraditi i test na hlamidiju (infekciju koja, ukoliko se ne leči, može da uzrokuje sterilitet). Inače, ginekološki pregled, ne podrazmeva samo uzimanje briseva za različite analize, već i obavezan ultrazvučni pregled (vaginalni ultrazvuk). Ovim pregledom proverava se morfološki izgled reproduktivnih organa i mogu da se utvrde brojni problemi, uključujući i ciste na jajnicima, ili miom na materici.
Najvažnije je da znate da cervikalni kancer spada u malobrojnu grupu malignih oboljenja koja mogu rano da se utvrde i uspešno izleče. To znači da je, doduše uz malo nelagodnosti i, možda, osećaja stida, redovan pregled od neprocenljivog značaja za zdravlje.

Pravilno tumačenje rezultata Papa testa
* Da li potreba za ponavljanjem analize znači lošu prognozu?
Zapravo, ne. U većini slučajeva, radi se o "neadekvatnim" rezultatima. A to se najčešće dešava kada određeni faktori (poput krvarenja na početku menstruacije) onemoguće čitanje realnog rezultata. Analiza cervikalnog brisa obično se ponavlja tri meseca nakon prvog, neuspelog testa.
* Kada je najbolje vreme da se uradi analiza cervikalnog brisa?
Da biste izbegli mogućnost grešaka i nerealnog čitanja rezultata, najbolje je da se podvrgnete pregledu na sredini ciklusa, kada postoji minimalan rizik od bilo kakvog krvarenja. Dan pre analize možete imati seksualni odnos, ali ako koristite lubrikant, sačekajte bar 24 sata nakon odnosa, u cilju dobijanja realnih rezultata.
* Šta znače različiti medicinski termini?
Većina termina opisuje prekancerogene promene (abnormalnosti). Najčešće upotrebljavan sistem iskazivanja rezultata jeste "cervikalni intraepitelijalni neoklasiks", ili CIN, koji se javlja u tri stepena - 1 (blagi), 2 (umereni) i 3 (teški), i to u odnosu na stepen rizika koji predstavljaju utvrđene promene na cerviksu.

Kako da pregled bude što opsežniji?
Prilikom zakazivanja ginekološkog pregleda postavite sledeća pitanja:

* Da li mogu istovremeno da se testiram na hlamidiju i druge seksualno prenosive bolesti?
Budući da analiza cervikalnog brisa ne znači automatski testiranje na pomenute bolesti, a uzimanje uzoraka za ove analize nije komplikovano, najbolje je da budete precizni prilikom zakazivanja pregleda.

* Koliko ću dugo čekati rezultate Papa testa?
To zavisi od laboratorije u koju su poslati uzorci na analizu, kao i od principa rada ginekološke ordinacije. No, sama laboratorijska obrada traje kratko i, ako lično odnesete materijal na obradu, dobićete rezultate za svega dva dana.

* Da li mogu da proverim sve aspekte svog ginekološkog zdravlja?
Ako želite kompletan ginekološki pregled, onda to treba da naglasite prilikom dogovaranja termina. Ovaj pregled podrazumeva vaginalni ultrazvuk, kojim se proverava stanje materice i jajnika, kao i utvrđivanje eventualnih vaginalnih infekcija.

Iskustvo čitateljke
Preskočila sam redovni Papa test i to me je koštalo majčinstva
Kada je Zorana (34) počela da krvari na godišnjem odmoru, shvatila je da je prošlo četiri godine od kada je radila Papa test. No, već je bilo kasno - obolela je od cervikalnog kancera. Ovo je njena priča...
"Sedela sam u ginekološkoj ordinaciji i u paničnom strahu čekala da mi lekar saopšti rezultate Papa testa. Lekar je pročistio grlo i počeo: 'Ne postoji lak način da vam ovo saopštim. Oboleli ste od kancera na grliću materice'. Nekoliko trenutaka nisam mogla da shvatim šta sam zapravo čula. A onda je užasna vest konačno prodrla do moje svesti. Kancer? Pa, ja imam samo 34 godine, tek dve godine sam u braku, imam sjajan posao... Kako je moguće da se meni ovo dešava?"
Zaista, ništa ne može da vas pripremi za ovako lošu vest. Sačekavši da se donekle smirim, lekar mi je objasnio da se kancer proširio na matericu i limfne žlezde i da će se brzo širiti ukoliko ne izvedu histerektomiju.
Naravno, to je značilo da neću moći da imam dece. Ma, to ne može da se desi. Marko i ja smo bili u braku tek dve godine i silno smo želeli da osnujemo porodicu.
Tokom našeg letovanja u Grčkoj prvi put sam primetila da sa mnom nešto nije u redu. Tokom seksualnog odnosa počela sam da krvarim, što mi se nikada ranije nije dogodilo i znala sam da to nije dobar znak. Uzimala sam pilulu od dvadeset druge godine i uvek sam imala redovan ciklus. Budući da sam imala menstruaciju neposredno pre letovanja, znala sam da krvarenje ne može da bude posledica dejstva pilule. Zato sam, čim smo se vratili kući, otišla na ginekološki pregled. Lekar je uradio kolposkopiju i uzeo uzorak za Papa test. Kada me je pozvao u ordinaciju da mi saopšti rezultat, naslutila sam da se ova priča neće dobro završiti.
Saznala sam da postoji mogućnost da mi se operativno odstrani delić cerviksa, radi zaštite materice. Međutim, bez histerektomije, šanse da se kancer proširi na matericu ipak su bile velike - pola-pola.
I, kako žena da se izbori sa tim? Silno sam želela decu, ali sam, istovremeno, želela da nastavim i da živim. Zakazala sam operaciju, u bolnici sam provela nedelju dana. Nakon povratka kući, bila sam fizički slaba, što je donekle potisnulo emotivni bol. Mama je sve vreme brinula o meni, što mi je prijalo, ali me je ujedno to neprestano podsećalo i na tu fantastičnu vezu između roditelja i deteta, koju nikada neću osetiti.
Iako će deo mene uvek patiti zbog neostvarenog majčinstva, srećna sam što imam divnog supruga, sjajan posao i društveni život koji me prilično ispunjava.
Na kraju, želim da moja priča bude upozorenje svim ženama da ne propuštaju nijedan redovan Papa test, kao i da na vreme reaguju na svaki znak koji im telo šalje.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sre Maj 07, 2008 12:30 pm

Njihov najveći gastro-greh

Četiri poznate žene otkrile su nam kako izgleda njihov jelovnik, koliko energije troše u toku dana i čemu ne mogu da odole.


Otkrivamo vam njihov najveći gastro greh:

* Nataša Vukoje, košarkašica i manekenka - Kinder Bueno
* Tijana Dapčević, pevačica - Nutella
* Irena Grahovac, kreatorka - Coca cola light
* Vladislava Epifanić, poslovna žena - tabla čokolade
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sre Maj 07, 2008 12:30 pm

Oblikujte figuru za 4 nedelje

Da, da... Vi to apsolutno možete, a pravo je vreme da budete u top-formi! Vežbanje na otvorenom mnogo je efikasnije - dok oblikujete mišiće, uživaćete u svežem vazduhu...


Pilates vežbe jedan su od najboljih metoda za jačanje i zatezanje muskulature tela, naročito stomaka. U saradnji sa fitnes ekspertima, osmislili smo još efikasniji program pilates vežbi. Uključili smo nekoliko novih elemenata - okreti, pokreti nogu i održavanja ravnoteže - što će vam omogućiti da za kratko vreme aktivirate mišiće. Ako budete dosledno sprovodili ovaj plan, i to samo po 15 minuta, nekoliko dana u nedelji, uspećete da izvajate struk i zategnete mišiće stomaka do perfekcije - i to za samo mesec dana! Dakle, šta čekate?!

Istezanje mišića nogu
Aktivira mišiće stomaka i nogu
*Ekstra efekat Ova vežba izvodi se sporije nego klasična vežba iste kategorije, pri čemu ne smete da držite noge, zbog čega su stomačni mišići izloženi većem naporu.
Lezite na leđa i privucite noge, savijene u kolenima, na grudi. Ispružite ruke pored tela, a onda ih podignite nekoliko centimetara od tla, istovremeno podižući i glavu, ramena i noge (a). Oslonite desno stopalo na levu nogu i lagano savijajte desnu nogu u kolenu sve dok ne bude u istoj liniji sa desnim kukom i neznatno okrenuto na levu stranu (b). Sporo ispravljajte desnu nogu u početni položaj i ponovite iste pokrete levom nogom, da biste kompletirali vežbu. Ponovite 8 puta pokret i levom i desnom nogom.

Simulacija plivanja
Aktivira mišiće leđa, ramena, zadnjice, unutrašnjeg dela butina i središnjeg dela tela
*Ekstra efekat Držanje spojenih stopala stvara veći napor za mišiće zadnjice, a sporo kruženje rukama iznad glave aktivira mišiće stomaka.
Lezite na stomak i raširite ruke pored tela (dlanovi su okrenuti ka tlu). Podignite noge, ruke i ramena nekoliko centimetara sa tla. Pogled usmerite ka podlozi i držite glavu u liniji sa kičmom. Brzo širite i skupljajte noge (tako da se dodirnu pete) 50 puta. Ponovite ove pokrete i lagano postavite ruke u T položaj u odnosu na telo (a). Širite i skupljajte noge još 50 puta, dok postavljate ruke ispred tela (b). Konačno, spuštajte noge i ruke (u suprotnom smeru) onoliko koliko vam je potrebno vremena da udahnete 10 puta.

Kolut unazad
Aktivira mišiće stomaka
*Ekstra efekat Kada ispružite ruke ispred tela, umesto da njima pridržavate savijena kolena, centar gravitacije se pomera, zbog čega se povećava pritisak na stomačne mišiće.
Sedite, savijte kolena, razmaknuta nekoliko centimetara jedno od drugog, i privucite ih grudima. Podignite stopala sa tla. Savijte se u leđima tako da gledate u pupak. Ispružite ruke ispred tela, u ravni sa ramenima, i pomerite telo unazad, dok ne nađete tačku oslonca (a). Udahnite i napravite polukružni pokret telom tako da se oslonite leđima na tlo (b). A onda brzo izbacite vazduh i vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu 10 puta.

gornji trbušnjaci
Aktivira mišiće stomaka
*Ekstra efekat Zbog podignutih ruku i tela postavljenog blizu tla, ova vežba je teža za izvođenje od klasičnih trbušnjaka, ali zato daje sjajne rezultate.
Lezite na stomak i primaknite noge. Ispružite ruke ispred sebe, tako da se prsti dodiruju, dok laktovi treba da budu blago savijeni, a dlanovi okrenuti prema vama. Odignite glavu i ramena sa tla (a). Podižite glavu i ramena, osam puta. A onda, dok su vam glava i ramena podignuti, ispružite desnu nogu, vodeći računa o tome da vam kolena budu spojena. Ispružite ruke paralelno sa podignutom nogom i izvedite trbušnjake osam puta (b). Sada podignite ispruženu levu nogu, a desnu zadržite na tlu, i ponovite vežbu. Nakon toga, podignite obe noge sa tla i uradite još osam trbušnjaka. Ponovite kompletnu vežbu 4 puta.

Vežba na boku
Aktivira mišiće stomaka i nogu
*Ekstra efekat Početni položaj na boku aktivira postranične mišiće stomaka, što je naročito korisno za formiranje izraženijeg struka!
Lezite na desni bok i ispružite ruke i noge tako da formirate ravnu liniju tela (a). Privucite levu ruku prema nogama dok se okrećete na leđa. Brzo podignite noge i torzo dok ne zauzmete V položaj, u kojem će vam leva ruka biti podignuta ispred tela i paralelna sa nogama (b). Sada privucite obe ruke prema stopalima, a onda postavite levu ruku na tlo iza leđa i spustite se na njih. Okrenite se na levi bok i ponovite celu vežbu. Ponovite kompletnu vežbu 4 puta.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sre Maj 07, 2008 12:31 pm

Tajni svet mirisa

Otkrivamo vam kako parfem može da popravi raspoloženje, podstakne samopouzdanje, zavede, razbistri misli...


Naučnici kažu da miris, baš kao i opijati, trenutno menja naša osećanja, kao i ponašanje. To je zbog toga što je čulo mirisa, za razliku od ostalih senzornih sistema, direktno vezano za limbični sistem - deo mozga koji je zadužen za emocije. Dakle, pročitajte na koji način možete, uz dašak pravog parfema, da ulepšate sebi život...

Hvala za uspomene
Da bismo shvatili zbog čega neki miris utiče na određeni način na nas, moramo da se vratimo u prošlost.
Većina mirisnih asocijacija formira se u detinjstvu. Kad god dođemo u kontakt sa mirisom kolača, četinara ili morske soli, istog trenutka vraćamo se u srećna vremena i na mesta za koje nas vežu lepe uspomene (u vreme kada je baka pekla kolače, na mesto najlepšeg letovanja...). Takođe, parfem može da označi i novi početak u životu - promenite miris kada želite da započnete novu fazu u životu, na primer, nakon raskida emotivne veze ili napuštanja posla.

Kako da izaberete parfem
Prilikom izbora parfema, obratite pažnju na ove faktore:
* Vrste. Parfemi su podeljeni u nekoliko porodica, na osnovu mirisnih nota koje sadrže. Cvetni, drvenasti i voćni najčešće su kategorije.
* Napravite listu mirisa koje želite da isprobate pre nego što krenete u parfimeriju. Ipak, tokom jedne posete parfimeriji možete da omirišete najviše dva-tri parfema. U suprotnom, čulo mirisa će biti zasićeno i nećete moći da napravite razliku.
* Kupujte ujutro. Tada je čulo mirisa "najodmornije".
* Nanesite uzorak parfema na spoljašnji deo ručnog zgloba. Iako većina žena automatski prska parfem na unutršanju stranu zgloba, ovim delom tela često "pokupimo" ulja i mirise iz okruženja (na primer, sa kancelarijskog stola), tako da ne emituje realan miris.
* Godišnja doba. Temperatura tela i spoljašnje sredine pojačavaju miris. Zato je najbolje da tokom letnjih meseci koristite blaže parfeme, svežijih mirisnih nota, a da one teže, sladunjavije ostavite za zimu.

Kako da nosite miris
Saveti za nanošenje i uklanjanje parfema:

* Nanesite miris na delove tela koji su najtopliji - unutrašnji deo lakta ili kolena, udubljenje između grudi, iza ušiju - zbog maksimalnog efekta. Na ovim delovima tela nalazi se dosta površinskih krvnih sudova, zbog čega se koža najbrže zagreva i bolje emituje miris.

* Poprskajte parfem u vazduh i prođite kroz mirisni oblak. Tako će miris na telu biti diskretniji.

* U slučaju da ste preterali u količini, operite taj deo tela vodom i sapunom. Ako ni tako ne budete mogli da uklonite višak mirisa, namočite alkoholom papirnu maramicu i istrljajte kožu.

MOŽE KAO ANTRAFILE
Izaberite aromu

Istraživanja pokazuju da određeni mirisni sastojci mogu da utiču na mišljenje i raspoloženje. Zato probajte neku od ovih parfemskih aroma:
* LAVANDA Osim davno dokazanog umirujućeg efekta, miris lavande smanjuje nivo stresa i poboljšava koncentraciju. Japanski naučnici su otkrili da tek nekoliko udaha mirisa lavande (nakapano lavandino ulje na maramicu!) tokom radnog dana podiže nivo energije i koncentracije.
* POMORANDŽA Naučnici su izvršili su eksperiment u kojem su poprskali čekaonice u stomatološkim ordinacijama mirisom ovog citrusa i otkrili da značajno redukuje anksioznost i poboljšava raspoloženje!
* SLATKI MIRISI Udisanje slatkih aroma dokazano povećava prag tolerancije na bol. Naučnici veruju da ove vrste mirisa utiču na produkciju endorfina (hormon koji deluje kao analgetik).
* DRVENASTE MIRISNE NOTE Osobe koje koriste parfeme sa drvenastim mirisnim sastojcima, kao što su kedar i bor, osećaju se opuštenije, bezbrižnije i manje depresivno.
* RUŽA Udisanje mirisa ružinog ulja može da snizi nivo adrenalina za 30%, što ujedno snižava i nivo stresa. Pojedina istraživanja ukazuju na to da miris ruže može da osveži memoriju.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Čet Maj 22, 2008 10:33 pm

Neki komentar?
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sre Maj 28, 2008 6:00 pm

POSAO NA OKEANU - IZAZOV ZA...

Posao na brodu, gledano "s kopna", deluje kao dobro plaćena avantura. Međutim, to podrazumeva i veoma naporan raspored i specifičan način života na koji ne može baš svako da se privikne. Koje su dobre i loše strane ovog načina zarade, saznajemo iz prve ruke

Mnogo mladih ljudi iz naše zemlje radi na inostranim brodovima, gde je dijapazon poslova ogroman - konobari, sobarice, menadžeri, fitnes instruktori, maseri, frizeri, kozmetičarke... Njihovi ugovori traju od šest do osam meseci, nakon čega se odmaraju dva-tri meseca. Svima, kad su daleko od kuće, najviše nedostaju dragi ljudi, a razdaljinu koja se meri hiljadama kilometara premošćavaju telefonskim razgovorima i mejlovima. O svom poslu, prijateljstvima, načinu na koji provode slobodno vreme, lepim i manje lepim stranama boravka na brodu, pričali su nam Jasna Lončar, Dejan Rakić, Saša Petrovski, Igor Josimović i Vuko Midžor. Tačnije rečeno, pisali su nam, jer su svi osim Igora trenutno na plovidbi.

Posao na kopnu i na brodu
Dejan: Po zanimanju sam frizer, a taj posao radim i na brodu. Između dve plovidbe pomažem u salonu "Plavi čuperak", čiji je vlasnik moja majka. Trenutno odrađujem svoj četvrti ugovor, a prvi sam potpisao 2005. godine.
Igor: Već dugo sam konobar, mada sam završio pravno-birotehničku školu. Pre osam godina, dok sam radio u hotelu "Hajat", prvi put sam čuo za mogućnost odlaska na brod. Tada sam mislio da ću morati još dugo da učim i napredujem da bih bio spreman za takav korak. Kasnije sam shvatio da je to bila zabluda. Za mesec dana ću po treći put krenuti na brod.
Jasna: U Novom Sadu sam diplomirala na Fakultetu za fizičku kulturu, a u Bratislavi sam magistrirala. Prvi put sam na brodu, a radim kao fitnes instruktorka u spa centru. Prethodno sam u hotelima u Dubaiju i na Kipru radila isti posao, a bila sam i instruktorka plivanja.
Saša: Završio sam srednju građevinsku školu, a pre no što sam se otisnuo na more, radio sam kao šalterski službenik, radnik u obezbeđenju, te kao trener u fitnes centru. Trenutno sam brodski fotograf na "Cunard Queen Victoria". Odrađujem svoj drugi ugovor, a iza mene je deset meseci brodskog života.
Vuko: Završio sam višu medicinsku školu, smer estetičar-kozmetičar, a usavršavao sam se u Italiji (akademija "L'Oreal") i Engleskoj ("Tony&Guy"). Pre odlaska na brod, u Beogradu sam bio frizer, u svom beauty centru. I na brodu sam frizer i spa menadžer, a ovo je moj peti ugovor.

Šta je uticalo na odluku da dođu na brod
Dejan: Želja je bila toliko jaka, da se nisam dvoumio, mada je to što me je čekalo delovalo koliko lepo, toliko i riskantno. Budući da sam sklon avanturama, odluku sam lako doneo. I isplatilo se.
Igor: Odlazak na brod predstavljao je ispunjenje mojih fantazija, tako da nije bilo mnogo nedoumica. Roditelji su, što je i normalno, razmišljali u stilu "da li je sve to sigurno", "još jednom proveri, da ne završiš kao belo roblje"...
Jasna: Presudilo je to što volim putovanja, ali i činjenica da ću raditi u svojoj struci i sklapati nova prijateljstva. Dvoumila sam se jedino zbog odvojenosti od porodice i prijatelja.
Saša: Dobre strane ovog posla jesu novac, jer se na brodu zarađuje mnogo više nego na kopnu, kao i samo putovanje i profesionalno obrazovanje. Nikome ne može biti lako da se odvoji od onih koje voli, a najteže je kada, posle odmora, ponovo treba otići.
Vuko: Godinama sam od poznanika slušao o poslu na brodovima. Zvučalo mi je primamljivo, ali nije bilo potrebe da učinim takav korak, jer mi je posao veoma dobro išao. Međutim, u jednom trenutku sam se zasitio svega u Srbiji i odlučio da apliciram za ovaj posao, iako sam bio svestan da opet krećem od nule i da me, ako poželim da se vratim, osamdeset odsto klijenata neće čekati. Posle pet godina, mogu da kažem da sam napravio pravi izbor.

Prva plovidba
Dejan: Budući da uglavnom "radim" regionalna krstarenja, prva plovidba bila je po Mediteranu. Isplovili smo iz Palma de Majorke. Bio sam veoma uzbuđen, jer nisam znao šta će mi pružiti novi posao i način života. Ispostavilo se da sam u njemu uživao od samog početka.
Igor: Prethodno mi se dogodilo mnogo zanimljivih stvari - prvi dugi let, prvi susret sa ogromnim aerodromom, kakav je frankfurtski; prvi odlazak u Ameriku... Kad sam došao na "Miracle", čija je klasa samo za nijansu slabija od najluksuznijih brodova, bio sam fasciniran njegovom veličinom. Ima 1.300 članova posade, a može da primi 2.300 putnika. Ta veličina stvara utisak sigurnosti i osećate se kao da ste u hotelu.
Jasna: Plovili smo ka Aleksandriji. Bio je to moj prvi korak na tlu Afrike i, naravno, bila sam veoma uzbuđena.
Saša: Prvi brod na kojem sam radio bio je "Explorer of the Seas". Sa 4.000 putnika i 1.100 članova posade delovao je kao grad u malom. Interesantno je da je moja prva velika plovidba bio put oko sveta.
Vuko: Transatlantik cruiserom krenuli smo iz Engleske ka Americi. Posle toga, moja najveća plovidba bio je obilazak sveta za samo četiri meseca. Dolazeći na brod, uplovljavate u potpuno novi život, a osećaj neistraženog, ali u svakom slučaju pozitivnog, teško je rečima opisati.

Radno vreme
Igor: Na brodu nema slobodnog dana, prvi odmor je kad se završi ugovor. Imam utisak da nas na prvoj plovidbi pomalo štede, da bismo poželeli da i ponovo dođemo. Tokom drugog ugovora, smena mi je počinjala u 13.30 i trajala do 16.30. Imao sam pauzu do 17.45, a onda sam nastavljao da radim do 22.30. Posle polusatne pauze, sledila je poslednja trećina radnog vremena, koja se završavala u 2.00.
Jasna: Radim osam sati dnevno, ali dvokratno, s pauzom od četiri i po sata, tokom koje mogu da posetim svaku luku u koju uplovimo.
Saša: Radi se od 10 do 15 sati dnevno, svih sedam dana. Slobodno vreme koristim da pohađam kurseve iz oblasti računara, uzimam časove engleskog i posećujem teretanu, a ako smo u luci, obavezna je šetnja sa fotoaparatom.
Vuko: U proseku, radim sedam sati dnevno, pa zato imam sasvim dovoljno vremena da obiđem svaku luku u koju uplovimo. Uživam u šopingu i sjajnim restoranima, prekrasnim plažama, znamenitostima koje svaki grad ima. Uveče se, uz dobar konjak, opuštamo u barovima na brodu.

Kako prevazići krizu?
Dejan: Nemam periode krize, jer sam svakodnevno u kontaktu sa porodicom i prijateljima.
Igor: Na prvoj plovidbi je sve, počevši od ljudi koji su me okruživali, do radnog vremena, bilo neuporedivo bolje nego drugi put. Razočaran situacijom drugačijom od one koju sam očekivao, postao sam depresivan. Tada sam mnogo čitao, slušao muziku, gledao televiziju, a sve to je bila velika greška, jer, u tim trenucima, nema ničeg goreg od osamljivanja.
Jasna: Krize, uglavnom, nailaze kad sam po ceo dan na moru, ali čim uplovimo u luku, sve se zaboravi.
Saša: Reč "kriza" ne postoji u mom rečniku. U stvari, ovde i nemaš vremena za takva osećanja.
Vuko: Nemam ih, jer sam veoma zadovoljan svojim načinom života. Sa majkom se redovno čujem telefonom, sestra mi povremeno dođe u posetu, a sa prijateljima se često viđam, jer veći deo njih živi u Evropi.

Šta obavezno spakuju za put?
Dejan: "Plazma", "cedevita", "čokoladne bananice". Nosim i kompakt diskove s domaćom muzikom. Sve ostalo što poželim, poput časopisa i "žute" štampe, moji divni roditelji mi šalju DHL-om. Hvala za sve - ljubim vas.
Jasna: Ponela sam knjige i "našu" muziku.
Saša: Kad krećem na put, bitne su mi samo dve stvari - fotografije moje devojke Jelene i kamera. To su moje dve velike ljubavi, a sve ostalo je manje važno.
Vuko: Nosim samo lične stvari, a sve što mi je potrebno kupujem po svetu.

Prijateljstva s broda
Dejan: Upoznao sam mnogo ljudi, ali samo nekoliko njih mogu smatrati pravim prijateljima. Sa njima sam i po završetku ugovora nastavio da kontaktiram. Uglavnom su to Bugari, Englezi, Indonežanke, ali ima ih i iz drugih zemalja.
Igor: Kad sam došao, prva osoba koja mi se obratila bio je Zagrepčanin koji mi je objasnio sve ono što je nekome, ko je nov na brodu, potrebno. Iako upoznaš izuzetno mnogo ljudi, dominantna su "regionalna druženja". Dokle god se baviš ovim poslom, ne možeš da se viđaš sa drugarima koje si upoznao na brodu, jer su male šanse da i sledeći ugovor odrađuješ sa njima. Naravno, ostaju kontakti mejlom ili se, s vremena na vreme, čujemo.
Jasna: Vremenom shvatiš da je brod samo jedan od načina da se dođe do mnogo toga - da ti se ponudi dobar posao na kopnu, da ostaneš na nekom egzotičnom ostrvu... Često mi se dešava da od nekog drugara dobijem mejl: "Ja sam u Akapulku, ovde mi je super...". Neko mi javi da je promenio kompaniju za koju plovi, neko da je dobio bolji posao...
Saša: Mnogo je naših ljudi na brodovima, tako da imam mnogo prijatelja sa prostora stare Juge, ali i iz svih krajeva sveta - Brazila, Meksika, Engleske, Filipina, Amerike, Indije... Male su šanse da ponovo zajedno plovimo, ali smo u kontaktu. Brojni prijatelji steknu se i među gostima, pa zato imam pozive da dođem u goste u Englesku, Ameriku i Australiju.
Vuko: Život na brodu je specifičan, neshvatljiv za one koji ga nisu iskusili. Ploveći, stekao sam samo nekoliko iskrenih prijatelja.

Oluje koje se ne zaboravljaju
Dejan: Prošle godine sam doživeo potonuće broda na Santoriniju. Tada sam shvatio šta znači, bukvalno, ostati bez ičega i početi od nule. Bilo je zaista strašno. Od tada se ničega ne bojim.
Igor: Nisam doživeo nijednu oluju, a i brodovi mi deluju vrlo sigurno. Naravno, ljuljaju se ako je oluja jaka i nije ti nimalo prijatno kad ti se deset ili četrnaest sati neprstano pomera tlo pod nogama - ali nema straha. Prisutna je samo nervoza.
Jasna: Još nisam doživela oluju a nadam se da i neću. Kao i svi, volim mirno more.
Saša: Uz savremenu tehnologiju, koju brodovi koriste, teško možeš da doživiš nešto što bi se nazvalo opasnom olujom.
Vuko: Brod je pun gostiju, koji su došli da uživaju, pa kompanije, ako su pred nama izuzetno loši uslovi za plovidbu, donose odluku da se brod preusmeri u drugom pravcu.

"Brodske" i kopnene ljubavi
Igor: Kod kuće imam devojku s kojom sam dugo u vezi. Nije lako, ali redovno se čujemo telefonom, dopisujemo... Kao što rekoh, kad imaš cilj, onda je sve podređeno njemu.
Jasna: Još nisam doživela brodsku ljubav, ali - nikad se ne zna.
Saša: Već sam pomenuo Jelenu, koja mi najviše nedostaje. Srećom, ona je spremna da se žrtvuje za mene koliko i ja za nju, pa naša veza funkcioniše, uz sva odricanja koje donosi razdvojenost. Jedva čekam avgust, kada će se ona ukrcati na "Queen Victoriju", da bi sa mnom provela odmor.
Vuko: Ovo je vrlo specifičan način života, a u ljubav na daljinu ne verujem. Koliko god sebe lagali, dolazimo do zaključka da ima istine u izreci "daleko od očiju, daleko od srca". Pošto sam veoma realan, jasno mi je da na brodu nema ljubavi, a veze se mere dužinom ugovora.

Gde ih je brod "odveo"
Dejan: Nekoliko puta sam obišao celu Evropu, deo Rusije, Azije, Afrike, bio sam čak i na Islandu. Nadam se da ću uskoro u Ameriku.
Igor: Na Karibe, Bahame, Jamajku, Kajmanska ostrva, u Meksiko...
Jasna: Pošto sam "freshman" na brodu, bila sam samo u Egiptu, Izraelu, Malti, Grčkoj, Italiji... Željno iščekujem Barselonu, u koju ćemo uploviti za svega nekoliko dana.
Saša: Toliko toga se vidi i doživi za kratko vreme, skoro svaki drugi dan u drugoj si luci, državi, čak i na drugom kontinentu. Nisam siguran da mogu da nabrojim sva mesta, ali u najlepšem sećanju ostaće mi Bermudi, Majami, Barbados, Dominikana, BarHarbur, Njujork, Dubai, Tajland, Rim, Barselona, Egipat, Hong Kong, Kualalumpur, Venecija...
Vuko: Dva puta sam obišao ceo svet. To je, zaista, fantastično iskustvo.

Dokle će ploviti?
Dejan: Dok ne kupim vilu i spa centar na Palma de Majorki, jer sam egzistenciju već obezbedio. Na brodu ću biti sve dok na njemu uživam, a verujem da će tako biti još dugi niz godina.
Igor: Problem je što život na brodu, kad ti jednom "uđe u krv", postaje navika koje se teško mežeš rešiti. Doduše, ja sam se posle dva ugorova fino uklopio u posao u gradu, ali je plata na kopnu neuporedivo manja. Da su mi primanja ista, ne bih se vraćao. Međutim, na brodu sam upoznao ljude koji su napravili kuće, kupili luksuzne automobile, započeli poslove. Ima i pedesetogodišnjaka, koji u svojim zemljama važe za vrlo imućne ljude, ali ih "nešto" ipak tera na brod.
Saša: Na ovo pitanje ni sam sebi ne mogu da odgovorim. Jedino sam siguran da trenutno odrađujem poslednji ugovor kao fotograf.
Vuko: Još nekoliko godina, jer nameravam da se posvetim ozbiljnom poslu, vezanom za beauty industriju na brodu
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sre Maj 28, 2008 6:00 pm

PRIRODNA I ZDRAVA KOSA

Prestanite da "ratujete" sa svojim genima! Negujte kvalitet koji vam je priroda podarila i uživajte u svojoj kosi...


Budući da smo dobar deo školovanja učili biologiju, znamo da su svi ljudi “kombinacija” dejstva gena i spoljašnjih uticaja. To se odnosi i na kosu, i to od korena do vrha. Jednostavno, ne postoji način da izmenite vašu DNK, zbog čega je ispravljanje kovrdža, koje ste nasledili od majke ili oca, prava frustracija za vas (ispucale krajeve da i ne pominjemo!). Međutim, uz odgovarajuću frizuru, negu i način oblikovanja, vaša kosa može da izgleda sjajno, i to bez ijedne prolivene suze.

Ipak, mali broj žena prihvata činjenicu da je anatomija, kada je reč o kosi, njihova nepromenljiva sudbina. Većina želi baš ono što nema (pojedine ankete pokazuju da čak 69% žena želi da ima drugačiji kvalitet kose). Dakle, prvi izazov jeste da naučite da prihvatite ono što imate, a drugi je da to i zavolite. Poenta priče o kosi jeste u tome da ona izgleda lepo, a ne savršeno. Uostalom, poneki nedostatak kreira prirodniji, mladenački izgled. Pitali smo nekoliko eksperata za kosu da nam predlože kako da negujemo ono što nam je podarila priroda.

TALASASTA KOSA
Smatra se da je ovaj tip kose najlakši za održavanje i da nije potrebno uložiti mnogo truda u oblikovanje frizure. Ipak, talasasta kosa mora da bude pravilno, stepenasto ošišana.
Šišanje Osnovni trik za obuzdavanje talasaste kose jeste uspostavljanje ravnoteže između volumena i slojevitosti vlasi, koji treba da počne u nivou brade. Kada je reč o optimalnoj dužini, najbolje je da ona doseže do ključne kosti, što deluje zaista šik. Puštena, izgleda pomalo neobuzdano, ali seksi, a kada je podignete u konjski rep, ili punđu, deluje ženstveno i otmeno.
Režim nege Obavezno koristite hidratantni šampon, svaki drugi dan, a nakon pranja obavezno utrljajte regenerator namenjen talasastoj i kovrdžavoj kosi. Peškirom upijte vodu iz kose, ali nemojte je energično trljati (jer ćete oštetiti spoljašnji omotač vlasi, zbog čega će izgledati metličasto). Sledeći korak jeste nanošenje kreme za oblikovanje kose, i to od sredine vlasi do vrha. Dok se kosa suši, uvijajte šire pramenove oko prsta i povlačite ih na dole, jer ćete tako kreirati "meke" talase.
Najveći potencijalni problem Ako se talasasta kosa ne šiša redovno, ispraviće se pri temenu, a na krajevima će postati "vunasta", zbog čega će vam glava izgledati kao "trougao". Fazonirajte kosu svakih osam do deset nedelja da biste održali njen oblik i oslobodili se rascvetalih krajeva.

TANKE I RAVNE VLASI
Ovaj tip kose zaista nije teško oblikovati i kontrolisati - sve što vam je potrebno jeste volumen na odgovarajućim mestima.
Šišanje Pažljivo sa makazama! Izbegavajte stepenasto šišanje krajeva, jer je neophodno da kosa na tim mestima zadrži težinu. Klasična bob frizura idealna je za ravnu i tanku kosu.
Režim nege Ravna i tanka kosa brže se masti od svih ostalih tipova jer masnoća sa temena mnogo brže "putuje" niz vlas nego što je slučaj sa talasima i kovrdžama. Zato, perite kosu svakodnevno, ili svakog drugog dana, koristeći specijalan šampon za masnu kosu (s oznakom "clarifying"), kao i blagi regenerator, koji ćete utrljati samo u krajeve kose. Upijte vodu peškirom, ali nemojte ga uvijati oko glave jer će se kosa zamrsiti. Ukoliko vam se vlasi pri vrhu glave slepe za teme, prstima prođite kroz taj deo i poprskajte ga preparatom za uvećanje volumena u spreju (neće slepiti kosu kao pena ili gel). Potom je osušite fenom, usmeravajući mlaz toplog vazduha ka korenu.
Najveći potencijalni problem Žene koje imaju tanku kosu najčešće koriste preteranu količinu preparata za stajling, što je uvek kontraproduktivno. Posledice ove navike su ulepljena ili mat kosa. Najlepše je kada je kosa meka, sjajna i kada se prstima lako prolazi kroz nju. Koristite blage losione za kosu u spreju, koji povećavaju volumen, a izbegavajte proizvode u formi gela i kreme. Najbolje je da preparat prvo nanesete na dlanove, dobro ga protrljate, a potom rukama prođete kroz kosu.

KOVRDŽE
Kovrdže uvek deluju romantično, a za njihovo održavanje najvažnije je "strateško" šišanje i optimalno hidriranje kose.
Šišanje Zaboravite na kratku kosu. Ova dužina izgleda lepo i uredno jedino kada je ošišana tako da prati oblik glave. Eksperti kažu da je dugačka i slojevito ošišana kosa idealna za žene čije su vlasi prirodno kovrdžave. Dakle, pustite kosu da izraste do ramena (ili duže) da bi imala odgovarajući težinu. Stepenasto šišanje treba da započne u visini brade, a potom kosu dijagonalno odsecite prema zadnjem delu vrata i napravite nekoliko slojeva na potiljku. Na taj način, kosa će biti tanja i lakša u prednjem delu glave i delovaće kao da prirodno pada unazad, a lokne će se pravilno uviti i ulaziti jedna u drugu.
Režim nege Pre svega, kovrdžava kosa je izuzetno suva. Zato je perite što ređe - najbolje jednom nedeljno. Obavezno koristite šampon koji sadrži hidratantne komponente, kao što su ši puter, maslinovo ili avokadovo ulje. Prilikom svakog tuširanja utrljajte u kosu regenerator, i to od korena do krajeva. Nakon toga, peškirom upijte vodu iz kose i prođite prstima kroz nju, ili upotrebite češalj širokih zubaca. Postupak završite utrljavanjem regeneratora koji se ne ispira ("leave-in" formula), počevši 2,5 cm od korena sve do krajeva, i nanesite malo pene. Regeneratori koji se ne ispiraju kreiraju tanak sloj hidratantnih polimera na vlasima, koji sprečavaju gubitak vlage. Pena obuzdava stvaranje efekta vune u kosi i održava lep oblik lokni. Uvijte tanke pramenove oko prsta i držite ih od 15 do 30 sekundi. Potom sačekajte da se kosa prirodno osuši, ili to učinite pomoću dodatka (difuzer) na fenu. Ukoliko odlučite da koristite fen,
morate potpuno da osušite kosu jer će u suprotnom biti poput metlice!
Najveći potencijalni problem Najveća pretnja za žene koje imaju kovrdžavu kosu jeste poznati (već sto puta spominjani!) efekat vune. Da biste to izbegli, redovno primenjujte pakovanje za kosu sa dubinskim delovanjem. Redovno - znači jednom nedeljno. Ova vrsta preparata optimalno hidrira kosu i stvara glatki omotač oko vlasi koji sprečava štetne efekete vlage u vazduhu.
Upotrebom regeneratora u čijem se sastavu nalaze komponente koje mogu da oblože vlasi, poput silikona, optimalno ćete zaštititi kosu od štetnih uticaja iz okruženja, a naročito vlage.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sre Maj 28, 2008 6:01 pm

UŽIVAJTE NA SVADBI! (TUĐOJ)

Obuzima vas panika kad dobijete poziv za venčanje? Ne znate šta da obučete, kakav poklon da kupite, nemate pratioca za tu priliku... Poslušajte naše savete kako da na svadbu odete potpuno opušteni i dobro se provedete


Sezona svadbi je u punom jeku, uz sve prateće rituale – elegantna pozivnica, panika zbog pražnjenja kućnog budžeta, šokantna spoznaja da nemate ništa prigodno da obučete i poražavajući podsetnik da ćete, i dalje, na svadbi biti samo gost, a ne glavni akter.
Naravno, svadba može da bude sjajan provod, ali ako niste osoba koja se udaje, postoji opasnost da vam bude dosadno, naporno, da padnete u očaj, ili da utopite tugu u alkoholu i tako ugrozite svoju reputaciju.
Svadbe su, takođe, i opasno skupe, kako za organizatora, tako i za goste, posebno ako ste blizak rod ili kuma. Pročitajte naš vodič za preživljavanje perioda u godini kad venčanice šušte gde god se okrenete, a konfete lete na sve strane.

Muke po kumi
S jedne strane, osećate veliku čast što vas je prijateljica zamolila da joj budete venčana kuma, a s druge, u strahu ste da nećete ispuniti svoju ulogu, da nećete lepo izgledati (nevesta ima deset kilograma manje od vas), da nećete izabrati adekvatan poklon... Radi se o sasvim normalnoj (ženskoj) zabrinutosti, ali imajte na umu da će na kraju sve biti u redu. Obaveze današnjih kumova i kuma mnogo su fleksibilnije nego u prošlosti. To se odnosi, pre svega, na prigodnu odeću, ponašanje, poklone. Najvažnije od svega jeste da je "zvanje" kume i dalje velika čast, da znači vezu do kraja života i da kum(a), kao što izreka kaže, "nije dugme". Opustite se, uživajte, budite raspoloženi, ne pokazujte tremu i opterećenost i, ko zna, možda ćete baš vi već na sledećem venčanju biti mlada!

Devojačko veče
Ovaj parti pre svega je prilika da nevesta bude u centru pažnje, a to koliko je žurka bila bogata i uspela utiče na mladinu popularnost i položaj u društvu. Logično, ova specijalna žurka prilika je i da buduća "gospođa" pokaže sreću zbog životnog uspeha i novog statusa. Zbog toga postoji rizik da se, u šali ili pod dejstvom alkohola, potegnu i neka osetljiva pitanja – emotivni uspesi, ostvarenost, trenutni status nekih od učesnica zabave... Ipak, žurka ne mora da se pretvori u minsko polje jer i od vas zavisi kako ćete prihvatiti situaciju. Nemojte da idete na zabavu sa lošim scenarijem u glavi, opustite se i uživajte. A ako ste baš uvereni da će se devojačko veče, zbog nekih vaših ličnih razloga, pretvoriti u nešto neugodno, otkažite svoj dolazak. Iskoristite neki od klasičnih izgovora – bolest ili neodložnu obavezu.

Solo status
Prva, najsnažnija reakcija žena koje nisu u vezi na vest o nečijem venčanju gotovo uvek je ljubomora - "Super! Još jedna se udaje. Da li će se i meni ikada posrećiti?". Ako tako razmišljate, izvesno je da osećate veliki otpor prema venčanjima, pa makar se radilo i o svadbi vaše najbolje prijateljice. Budući da u većini slučajeva ne možete da izbegnete odlazak i poslužite se "dežurnim" izgovorima, najbolje je da zamolite mladu da vas smesti za sto sa drugim solo ženama. Tako ćete bar izbeći neraspoloženje zbog svog statusa. No, kao i u svemu drugom u životu, važno je s koje strane posmatrate stvari. Ako je za vas tuđe venčanje samo bolni podsetnik na ono što nemate, a silno želite, onda će vam zaista biti teško. Međutim, ako na svadbu gledate kao na priliku da se dobro provedete ili pronađete srodnu mušku dušu, očekivanja će biti ispunjena. Atmosfera na svadbama zaista je posebna – ljubav je u vazduhu, toči se šampanjac, svi se slobodnije ponašaju, a i velike su šanse da mladoženja ima nekog naočitog prijatelja, koji je, takođe, došao sam.


Venčanje para koji ne poznajte dovoljno
Ovakve svadbe mogu slobodno da se nazovu i "venčanja po službenoj dužnosti" a obično su u pitanju daleki rođaci, poslovni partneri, ili kolege s posla. Ukoliko ne možete da odbijete poziv, a uvereni ste da će vam biti neprijatno na slavlju, pokušajte elegantno da se izvučete sa glavnog događaja, tako što ćete mladence sačekati ispred crkve ili matičara, čestitati im i predati mladi buket. Ako ste, ipak, primorani da prisustvujete svadbenom slavlju, unapred pripremite plan za brzi odlazak. Uz neki ubedljiv izgovor (na primer, narednog dana morate da prisustvujete krštenju sestričine), izvinite se mladencima i napustite veselje. Međutim, ako ne postoji baš nikakva šansa da se izvučete, pokušajte da razmišljate i ponašate se kao da ste na poslu. Zamislite da ste na sastanku sa važnim poslovnim klijentima koje morate da pridobijete svojim šarmom. Postavljajte pitanja, budite ljubazni, osmehujte se...
Ako baš ništa od pomenutog ne upali, onda bi alkohol mogao da vam pomogne da ubijete dosadu. No, nemojte da preterate u tome, jer se može desiti da se izblamirate.

Izbor poklona za mladence
Ovo je stvarno velika, objektivna muka. Koliko treba da potrošite? Da li treba da kupite nešto što se inače poklanja u takvim prilikama, ili da smislite nešto originalnije? Da li je u redu da, umesto poklona, predate novac u koverti? Silne dileme, mnogo razmišljanja i predomišljanja i na kraju, kad već kupite poklon, strah da nećete zadovoljiti ukus mladenaca, kao i da će vaš poklon biti "jadan" u odnosu na ostale. Dobro, svakom poklonu uvek se može naći zamerka i zato je najbolje, ukoliko ne poznajete dovoljno ukus mladenaca ili niste obavešteni šta je većina gostiju odlučila da kupi, da izaberete ono što se vama sviđa. I možete biti mirni. Obasuti poklonima, mladenci neće ni razmišljati šta su od koga dobili, niti da li im se darovi dopadaju ili ne.

Izvod: Ne zaboravite da su mladenci, a naročito mlada, osetljivi na svaki komentar o svadbi, pa budite obazrivi kako se ponašate i kakve primedbe stavljate – od venčanice, ambijenta i posluženja do zdravice i gostiju
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sre Maj 28, 2008 6:01 pm

VODIĆU TE, SAMO RECI KUDA!

25 TOP DESTINACIJA / Ukoliko niste odlučili kuda ćete ove godine na letovanje, krajnje je vreme da to učinite – Istanbul, krstarenje Volgom, Malaga... Izaberite neku neobičnu destinaciju, potpuno drugačiju od uobičajenih turističkih tura!


Ios: Otkrili su ga hipici tokom sedamdesetih, kada su masovno spavali u vrećama, na predivnoj plaži Milopotas, ispod belih kućica koje kao da su prilepljene na crno stenje. Ovo je pravo mesto za mlade, idealno za ludu zabavu. I još nešto: nipošto nemojte propustiti izlet na Santorini! Odmor "sa filmskog platna", iz sna...
Malaga: Dosta vam je instant mesta za odmor, na kojima je zabava "unapred definisana"? Vreme je za grad-rizort Malagu. Kilometri "rumenih" peščanih plaža, kao što je Malageta, punih ogromnih crvenih školjki, Pikasova kuća, "movida", sangrija, tekila i pivo do ujutro u istorijskom centru grada. Izleti po Andaluziji: Kordoba, Sevilja, Granada. Ujutro tost sa uljem, uveče topao vetar sa juga. Evropa ovde postaje Afrika.
Fetije: Jug Egejskog mora zapravo je tirkizna vodena bajka, iznad koje se pružaju drevni kameni gradovi. Oko Fetija su Karakoj i Olu Deniz, možda dve najlepše plaže istočnog Mediterana. Likijske grobnice, Pamukale, srednjovekovne tvrđave, ali i čaj od jabuke, kebab, jeni raki i sve što ide uz to... Turska je kolaž boja, ukusa i mirisa koji se ne zaboravljaju.
Agadir: Na rubu Afrike, u pravcu Amerike, naći ćete crveno stenje i pesak Maroka. Sahara kilometrima ulazi u Atlantik, na sukovima i bazarima govore se arapski i berberski. Beli hoteli pod palmama, zalasci sunca prave takve boje da... znate da niste u Evropi. Kažu da nije sramota biti "bolestan od Afrike", i patiti za njom kad se vratiš kući.
Varna: Manje soli, manje palmi, više bagremova i peska. Zlatni pjasci su ime koje govori sve, a Varna je velegrad na moru. Kraljevski dvorac Balčik za dušu, mastika i začinjena balkanska kuhinja za telo. Morski "briz" za osveženje, uz oglašavanje galebova. Balkanska Kopakabana je Gradska plaža Varne.

GRADOVI KOJE MORATE OBIĆI

Istanbul: Jedinstven grad na dva kontinenta, centar carstava i civilizacija, veći i dugovečniji od svih. Uzbudljiv noćni život, splavovi na Bosforu, znamenitosti, cenkanje, kontrolisani haos, ljubaznost u ljudskoj košnici... Amerikanci i Australijanci maštaju o njemu, ali im je daleko...
Talin: Kažu da je ovo najprijatnije iznenađenje, hit "gradskog turizma". Prestonica Estonije je spoj ugrofinske ljubazne potisnutosti i slovenske duše; drevne srednjovekovne arhitekture (najstarije očuvano jezgro Evrope) i opuštenog provoda po nebrojeno mnogo kafića i klubova.
Verona: Prestonica romantike i ljubavi, rodno mesto Romea i Julije, kapija Italije, verovatno je jedan od najušuškanijih i "najtoplijih" gradova "najlepše zemlje sveta", kako joj tepaju njeni žitelji. Reka Adiđe, čempresi, Julijina kuća i grob, kapućino, marokino, Armani i vespe. Nije čudo što je romantika rođena ovde.
Sankt Peterburg: Bele noći su doba koje je opisao Dostojevski, fenomen koji bi svako trebalo da doživi uživo - u gradu na Nevi, jednom od najlepših na svetu. Hodajte kroz grad koji ne spava po 22 sata, jer je sve vreme - dan! Istorija i junaci iz literature na svakom koraku, stotine kafića sa votkom i suharikima, sušenom ribom i kavijarom. Sunce koje ne zalazi i palate kojima se ni broja ne zna.
Hamburg: Mesto na kojem je počinjala alternativna istorija, od hanzeatske trgovine, prvog singla "Bitlsa", pa do kvarta crvenih fenjera, uličnih svirača na kantama, pitomih pankera i ludog noćnog provoda u senci savršenih fasada severa. Nemačka kakvu ne poznajete!

AH, KRSTARENJA!

Delta Dunava: U delti Dunava, u trsci i među čapljama, lokvanjima, alasima, uz riblje specijalitete, nalazite se na Balkanu a opet na kraju sveta. Jedinstvo s prirodom kakvo je kod nas pomalo zaboravljeno, u najočuvanijoj zemlji Balkana - Rumuniji.
Krstarenje Volgom: Od krajnjeg severa, i drvene arhitekture Kižija na jezeru Onjega, najčistijem u Evropi, pa preko Peterburga, do Zlatnog prstena Rusije, i drevnih gradova Jaroslavlja, Sergijevog Posada i Ugljiča, pruža se istinska ruska bajka, sva u crkvicama sa šarenim ili pozlaćenim lukovima i drvenom rezbarijom. Moskva, megalopolis s dušom, posle kojeg nekako drugačije gledate velike gradove.
Krstarenje Nilom: Ovo je srce civilizacije, srce Starog sveta... Od Aleksandrove zadužbine, mediteranske Aleksandrije, preko užurbanog i arapskog Kaira sa svim njegovim haosom - Gradom mrtvih, impresivnim piramidama i peskom na obodu grada, pa do Luksora i Abu Simbela, putevima Agate Kristi. Na palubi broda, lagano, kroz sunce i pesak, s pogledom na palme i oker Sahare. Život nije isti pre i posle Egipta, posle poljupca istorije.
Krstarenje Mediteranom: Mnoge agencije skrojiće vam "odelo po meri", kombinujući gradove Italije, Francuske, Španije, Grčke, Turske, Malte, Tunisa, Egipta, Izraela... Izaberite svoje "odelo" i budite deo onoga što se smatra najlepšim morem sveta već milenijumima. Istorija i priroda, plus luksuz. Šta više?
Krstarenje Karibima: Putevima Pirata, Maja i kolonijalnih osvajača, uz rum, sangriju i koktele, od Kankuna do Kube, od Dominikane do Majamija i Barbadosa. Palme i gotovo kič-romantika iz vaših snova. Pejzaži kao "ispali sa razglednice". Doći će vam da kažete: "Nemoguće, ovo je urađeno u Photoshopu!". A onda ćete se setiti da ste u stvarnosti... Prijatno iznenađenje, zar ne?

DOSTIŽNE AVANTURE

Matmata i saharski Tunis: Dosta vam je mora, palmi i hotela? Onda pravac Sahara! Matmata je mesto sa, ukopanim u pustinju, trogloditskim pećinama u kojima žive Berberi. Uz izvesnu nadoknadu, pripadnici ovog plemena dozvoliće vam da se smucate po njihovim domovima. Ovo je toliko fascinantno, da ne izgleda da je sa ovoga sveta, pa nije ni čudo što je korišćeno kao dom Luka Skajvokera u "Ratu zvezda"! Odlazak na slano jezero Šot-el-Džerid, nestvarna ravnica sa fatamorganama, a vi u džipu...
Kapadokija: Usred Male Azije nalazi se - Vizantija! Da, ostaci nepostojećeg, moćnog carstva kao ostrvca pećinskih crkava i manastira u Kapadokiji. Goreme je mesto koje izgleda kao gomila kamenih dimnjaka, a unutar njih su nekadašnja obitavališta pravoslavnih sveštenika, oslikana freskama. Napolju - "vanzemaljski" pejzaž od crvenog kamenja, a nedaleko su sve turske kućice i džamije!
Soči i Abhazija: Soči se, dobivši Olimijadu, dinamično razvija i postaje svetski centar turizma. Hladan vetar zaustavlja se na Kavkazu, pa na ulicama rastu eukaliptusi, akacije i filodendroni. Rusija na moru? Rusija pod palmama. Izlet u Abhaziju jeste pravi avanturistički turizam, iako nema ničega opasnog u ovoj gruzijskoj republici. Najlepše plaže bivšeg SSSR-a, crno vino po ceni našeg sokića iz prodavnice, sjajna kuhinja i mesta čudnih naziva.
Sirija: Istorija se rasklapa pred vašim očima, a opijajući pejzaži pustinje i izgubljenih gradova samo se smenjuju. Duhovi krstaša, Saladina i Starog sveta pred vama su u pitomoj Siriji. Sednaja, mesto gde hrišćani govore aramejskim, jezikom kojim je govorio i Hrist, a otkrivena je tek posle filma "Stradanje Isusovo", jedno je od iznenađenja koje ova zemlja krije...
Pakistan i Indija: Dve "zavađene polovine" negdašnje jedinstvene države mogu biti odlična kombinacija! Od haotičnog i koloritnog Delhija do svetog mesta Sika - Amricara, od muslimanskog Lahorea do veličanstvenog spomenika ljubavi Tadž Mahal. Daramsala, koju znamo po dalaj-lami i Himalaji sa razređenim vazduhom i pogledom "na svet"...... I NEUOBIČAJENA ISKUŠENJA!

Salar de Ujuni, Bolivija: Nešto morate i sami, služeći se internetom! Ne može sve da vam obezbedi agencija, pa budite pioniri! Slano jezero Salar de Ujuni, na vrhovima Anda, pod plavim nebom, kupastim planinama u daljini, i "snežnom podlogom" pod nogama... Možete igrati i fudbal, voziti bicikl po soli, a fotografije "sa krova sveta" su... zaista nestvarne! Čaj od koke pomaže da ostanete fit i u formi!
Kamčatka: Gejziri i vulkani zabačenog ruskog poluostrva Kamčatka vratića vas u vreme kada je naša planeta bila još sasvim mlada i veoma... nemirna i vatrena! Pejzaži kakve ste sigurno maštali da vidite u detinjstvu, sada su, posle otvaranja Kamčatke za strane turiste, postali dostižni! Treking pod nebom Dalekog istoka. Ruskog.
Delta reke Okavango, Bocvana: Okavango nestaje u pustinji Kalahari, i to je njegova "delta"! "Opstanak" uživo, "National Geographic" ispred vaših očiju: nosorozi, nilski konji, krokodili, noćenje u brvnarama pod jarkim afričkim nebom. Možda i najlepši i najizrazitiji kraj sveta. Ovde se osećate da ste zaista živi i u svojoj koži. Volećete život još više kada okusite Bocvanu.
Burma: Beskonačni budistički hramovi nižu se jedan za drugim u ravnici zelene boje i punoj tropskog rastinja. Mali budistički sveštenici u narandžastim odorama na stenovitim stepenicama. Azija kakva je bila pre nego što je industrijalizovana. Netaknuta lepota iskonskog. Mjanmar, kako se to sada kaže. Ali, "Burma" je ipak nekako... romantičnije!
Aljaska: Čak su i "Čuvari plaže", sa Mičom Bjukenenom na čelu, jednog leta rešili da se osveže između ledenih bregova Aljaske, koji se leti odlamaju od nepreglednog leda severa i klize na jug. Boraviti pod nestvarno plavim nebom, pod suncem koje danima ne zalazi, kao u filmu "Insomnija", u kratkim rukavima, sa pogledom na glečere, stvarno je neverovatan doživljaj.

L&Z INFO

Ko, kad?: Ios, 10 dana, Jungle Tribe Travel Beograd, od 310 evra, brodom, put i smeštaj (hrana nije uračunata). www.jungletribe.com. Zlatni Pjasci: Hary&M Beograd, od 240 evra, 12 dana autobusom, www.hary-mco.com

Ko, kad?: Sankt Peterburg, R-Tours Beograd, www.rtours.co.yu, avio-karta od 192 evra, voz Moskva - Peterburg 20 evra, noćenje po 36 evra po osobi, samostalno određujete dolazak i odlazak. Verona, Hamburg, Talin: Travel House, www.travelhouse.co.rs. Sami određujete broj noćenja i hotel, a autobuska karta od Beograda do Verone staje oko 100 evra u oba pravca. Istanbul: avio-karta je oko 200 evra sa taksama, a izbor hotela u samom centru grada je ogroman, noćenje košta od 15 evra. Fokus Travel, Novi Sad ima zaista sjajan izbor!

Ko, kad?: Krstarenje Volgom, 11 ili 12 dana, od 1190 evra, Kontiki, www.kontiki.co.yu. Takođe i R-Tours. Polasci 9, 19, 29. jula i 8. avgusta. Delta Dunava, 7. jula i 11. avgusta, 7 dana, Karpati, www.karpati.co.yu. 130 evra i 15.000 din. Krstarenja Mediteranom i Karibima: Travel House.

Ko, kad? Sirija, 15 dana, KonTiki, od 1.350 evra. www.kontiki.co.yu. Pakistan i Indija, KonTiki, 2.190 evra za 17 dana. Soči: R-Tours, kombinovani aranžman po izboru. Matmata i Šot-el-Džerid predstavljaju deo uobičajenih ekskurzija koje agencije nude prilikom boravka u Tunisu, a Goreme nude turske agencije na licu mesta, od Antalije do Alanje. Avio-karte od Izmira i Antalije do Kapadokije staju svega 30 evra u jednom pravcu, pa možete i sami da planirate dvodnevni izlet.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
!Sweet girl!
Admin
Admin
avatar

Ženski Broj poruka : 3260
Godina : 23
Lokacija : I fly....over the rainbow....so high
Datum upisa : 09.03.2008

Character sheet
buble trouble: 15

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sre Maj 28, 2008 6:02 pm

ZATRUDNITE "ZDRAVO"

Istraživanja otkrivaju da svaka žena što pre treba da preduzme korake za zaštitu plodnosti - bez obzira na to da li želi bebu u najkraćem roku ili u bliskoj budućnosti ne može ni da zamisli da postane majka


Sposobnost začeća smanjuje se s godinama - i to je činjenica koja je svima dobro poznata. Ipak, i način života i spoljašnji faktori značajano utiču na plodnost. Ako činite sve što možete da biste očuvali funkcije mozga i srca, onda štitite i reproduktivno zdravlje, što je koristan bonus. I... nemojte da paničite da ste zakasnili u preduzimanju odgovarajućih mera zaštite - verovatno ćete se iznenaditi koliko metoda sa naše liste već preduzimate da biste sačuvali svoje reproduktivno zdravlje.

Zdrava telesna težina
Ako imate višak kilograma, onda je i rizik od pojave dijabetesa, hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja veći. Osim toga, regulacija telesne mase može da poboljša i sposobnost začeća. Indeks telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 najbolji je indikator idealne težine i optimalne plodnosti. Nedavno urađena studija američkih stručnjaka za lečenje steriliteta pokazuje da uvećanje telesne mase posle trudnoće produžava period do druge trudnoće (što je broj kilograma veći, time je šansa za začeće manja). Višak i manjak kilograma mogu da poremete hormonsku ravnotežu u organizmu, a naročito da se odraze na nivo estrogena, ključnog hormona za ovulaciju. Nezdrava telesna težina otežava i tok trudnoće, a može da bude rizična i po majku i po bebu.

Fizička aktivnost prioritet
Statistike pokazuju da se danas samo 14% žena bavi fizičkom aktivnošću po pola sata tokom većine dana u nedelji. Nakon začeća, broj fizički aktivnih žena smanjuje se na 6%. Idealno vreme da otpočnete režim vežbanja jeste ono dok je beba samo u planu, jer ćete tako stvoriti dobru naviku, koje ćete se lakše pridržavati i kada budete u drugom stanju. Redovno praktikovanje kardio vežbi u trudnoći ublažiće jutarnju mučninu, zadržavanje tečnosti u organizmu, grčeve u nogama, kao i nepotrebno uvećanje telesne mase. Osim toga, fizička aktivnost osigurava dovoljno energije i izdržljivosti, što vam je nesumnjivo potrebno dok nosite bebu! Do drugog tromesečja, vaše srce radi za 50% brže nego na početku trudnoće, zato će vam dobra fizička kondicija, koju ćete steći pre začeća, biti od velike koristi. Započnite program fizičkih aktivnosti nekim realno ostvarljivim ciljem, kao što je polusatna šetnja nekoliko puta nedeljno.

Pročistite vazduh
Pušenje od šest do deset cigareta dnevno umanjuje šansu za začećem za 15%. Više od 4.000 hemijskih materija, koje se nalaze u duvanskom dimu, dokazano snižavaju nivo estrogena. Takođe, pušenje umanjuje kvalitet i kvantitet jajnih ćelija, što znači da ubrzava prirodan proces gubitka jajnih ćelija. Dakle, prestanite da pušite pre nego što zatrudnite. Ostavite sebi dovoljno vremena da se odviknete - uz upotrebu nikotinskih flastera i žvakaćih guma, koje oslobađaju malu količinu nikotina u krvotok, pa nisu bezbedne za upotrebu u trudnoći i tokom perioda dojenja. Pušenje u trudnoći povećava rizik od rađanja beba težine ispod proseka (od 20 do 30 posto), kao i od mrtvorođenih beba (10 posto). Žene nepušači takođe treba da redukuju vreme provedeno u društvu pušača, jer pasivno pušenje može da naruši funkciju pluća ploda u razvoju ili da utiče na težinu novorođenčeta.

Multivitaminski dodatak svakog dana
Čak i žene koje se pravilno hrane ne uzimaju dovoljno hranljivih materija, koje su potrebne za normalan razvoj ploda i tok trudnoće. Zato multivitaminski preparat, koji sadrži kombinaciju neophodnih vitamina i minerala u optimalnoj dnevnoj dozi, podmiriće sve potrebe vašeg organizma. Inače, gvožđe je mineral koji naročito povećava moć začeća, zbog čega treba da je u sastavu multivitaminskog preparata koji ćete uzimati. Brojne studije pokazuju da žene, koje svakodnevno uzimaju gvožđe kao dodatak ishrani, smanjuju rizik od neplodnosti za 40%. Folna kiselina je još jedan ključni element koji treba da uzimate pre začeća. Iako vitamin B (folna kiselina je oblik vitamina B) neće povećati šanse za začeće, svakako će drastično smanjiti rizik od defekata neuralne tube kod ploda, kao što su spina bifida i anencefalija. Uzimanje folne kiseline pre nego što ostanete u drugom stanju od vitalnog je značaja, jer se razvoj neurološkog sistema fetusa odigrava upravo u prvih nekoliko nedelja od začeća, kada mnoge žene i nisu svesne činjenice da su trudne.

Bezbedan seks
Korišćenje kondoma pri svakom seksualnom odnosu drastično smanjuje rizik od pojave seksualno prenosivih bolesti, koje mogu da naruše funkciju reproduktivnog sistema. Oboljenja poput hlamidije i gonoreje mogu da oštete jajovode i naruše sposobnost začeća. Inače, ove dve vrste bolesti često ne prate simptomi, zbog čega postoji mogućnost da se čak godinama ne dijagnostikuju.GODINU DANA PRE TRUDNOĆE
Idite na sistematski pregled
Pregled kod lekara opšte prakse pokazaće stanje opšteg zdravlja vašeg organizma i kako ono utiče na sposobnost da zatrudnite i iznesete celu trudnoću.
Krvni pritisak Idealne vrednosti treba da budu niže od 120/80. Granična hipertenzija (120-139/80-89) i hipertenzija (140/90) su predispozicija za pojavu preeklampsije - poremećaj visokog krvnog pritiska u trudnoći, koji može da uzrokuje smanjenje dotoka krvi do fetusa i poveća rizik od preranog porođaja. Osim toga, povišen krvni pritisak povećava rizik od moždanog i srčanog udara, kao i od oboljenja bubrega. U slučaju da patite od povišenog krvnog pritiska, smanjite unos soli, budite fizički aktivniji ili uzimajte lekove za snižavanje krvnog pritiska, koje će vam lekar propisati.
Nivo šećera u krvi Ukoliko bolujete od dijabetesa, neko iz vaše porodice je dijabetičar, ili je vaš rizik od oboljevanja povećan zbog faktora kao što su višak telesne težine, ili neredovne menstruacije, onda treba da uradite hemoglobin A1c test, koji pokazuje prosečan nivo glukoze u krvi u protekla tri meseca. Povišene vrednosti mogu da znače da vaš organizam proizvodi višak insulina, koji može da remeti normalan proces ovulacije i uzrokuje probleme u trudnoći. Povišene vrednosti glukoze u krvi takođe mogu da povećaju rizik od pojave gestacionog dijabetesa, koji se javlja kod 7% žena.
Lekovi koje uzimate Vaš život zavisi od efikasnosti terapija, ukoliko patite od hroničnih oboljenja, kao što su dijabetes, astma, disfunkcija tiroidne žlezde i depresija. Međutim, određeni medikamenti, uključujući one za lečenje akni i epileptičnih napada, mogu da budu pogubni za fetus u razvoju. Zato morate da se konsultujete sa lekarom o potencijalnim rizicima terapije koja vam je propisana, kao i o mogućim zamenama, koje će biti potpuno bezbedne za plod.
Vakcinacije Ukoliko u trudnoći obolite od malih boginja, rubeole ili ovčijih boginja, povećava se rizik od pobačaja ili oštećenja ploda. U slučaju da niste preleželi neku od pomenutih bolesti, pitajte lekara da li postoji oblik vakcinacije koji bu vas zaštitio u trudnoći.

Izborite se sa stresom
Kada ste pod stresom, vaš organizam proizvodi velike količine adrenalina i kortizola, radi povećanja izdržljivosti, sposobnosti da se fokusirate, kao i radi "izoštravanja" refleksa. No, prevelike količine ovih hormona u organizmu mogu da izazovu poremećaj menstrualnog ciklusa, pojavu depresije, čak i komplikacije tokom trudnoće. Američki istraživači su otkrili da su trudnice, koje imaju povišen nivo kortizola u organizmu, sklonije pobačaju od onih čiji je nivo kortizola u granicama normale. Ipak, eksperti kažu da visok nivo hormona stresa ne mora uvek da izazove posledice po zdravlje - neke žene iako rade stresne poslove lako zatrudne, a neke žene koje su angažovane na manje zahtevnim poslovima imaju pak velike probleme da ostanu u drugom stanju. Ako primetite da se stres u vašem životu očituje fizičkim simptomima, onda morate da unesete određene promene u svoj život i pronađete načine da se oslobodite pritiska.

ŠEST MESECI PRE TRUDNOĆE
Idite kod ginekologa
Na pregledu obavezno spomenite i pojave na koje inače ne biste obraćali pažnju - i najmanje krvarenje, netipičan vaginalni iscedak, bol u predelu karlice. Svi ovi simptomi mogu da ukažu na hormonalane poremećaje koji mogu da uzrokuju neplodnost. Osim Papa testa i pregleda dojki, tražite od ginekologa da uradi i kompletne testove na seksualno prenosive bolesti - čak i ako godinama imate istog partnera. Konačno, tražite od lekara da odredi preparate koje bi trebalo da uzimate pre nego što zatrudnite, a koji će pripremiti vaš organizam za najvažnijih devet meseci u vašem životu. Ovi preparati sadrže gvožđe, kalcijum i druge hranljive materije, koje će osigurati normalan razvoj ploda u prvom tromesečju trudnoće.

Proverite zube
Gotovo 80% ljudi pati od nekog oblika oboljenja desni. Kad su u pitanju trudnice, taj broj iznosi 100%. Hormonske promene u organizmu trudnice utiču i na pojačan razvoj bakterijske flore u ustima. Štaviše, ako se radi o težem obliku infekcije gingive, postoji rizik da bakterije iz usne šupljine, putem krvotoka, dospeju do fetusa i izazovu komplikacije. Eksperti procenjuju da žene koje pate od periodontalnih oboljenja sedam puta češće rađaju pre termina nego one koje ne pate od oboljenja desni.

TRI MESECA PRE TRUDNOĆE
Vodite računa o ishrani
Ishrana za dvoje zapravo treba da znači da bi trebalo budete dvostruko pažljiviji prilikom izbora hrane, a ne udvostručen broj kalorija. Počnite da jedete namirnice koje podstiču metabolizam i održavaju optimalan nivo hormona. Složeni ugljeni hidrati (voće, povrće i integralne žitarice) sadrže biljna vlakna koja usporavaju proces varenja i stabilizuju nivo šećera u krvi. Proteini su važni zbog izgradnje placente i stvaranja eritrocita. Riba je odličan izvor proteina, a osim ove materije sadrži i omega-3 masne kiseline, koje omogućavaju normalan razvoj mozga i nervnog sistema.

Dobro razmislite pre nego što popijete alkohol
Konzumiranje alkohola povećava rizik od mentalnih i fizičkih poremećaja deteta. Zato je najbolje da prestanete da pijete kad počnete aktivno da pokušavate da zatrudnite. Preterano uživanje u alkoholu podiže nivo estrogena, što može da izazove poremećaj menstrualnog ciklusa i da potroši sve zalihe folne kiseline u organizmu.

Smanjite unos kofeina
Britanski naučnici otkrili su da žene, koje svakodnevno konzumiraju 300 mg kofeina, duplo duži vremenski period pokušavaju da ostanu u drugom stanju, u odnosu na one koje uopšte ne piju kafu. Ipak, većina eksperata slaže se da je jedna šolja kafe dnevno bezbedan užitak. Dakle, ako ste prava "kafopija", onda je najbolje da u ovom periodu značajno smanjite ili potpuno izbacite unos kofeina (jedna šolja dnevno). Prestanak konzumiranja kofeina može da uzrokuje određene simptome odvikavanja, kao što su glavobolja i mučnina, što će, ako ste se odlučili na ovaj korak nakon što ste otkrili da ste zatrudneli, samo pojačati jutarnju mučninu.

Vaše šanse da zatrudnite
Nijedna žena objektivno ne može da zna da li će imati problema sa začećem sve dok ne pokuša da zatrudni. No, ako ste mlađi od 35 godina, i već godinu dana bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju, onda se obratite svom ginekologu. On će uočiti potencijalni problem i uputiće vas reproduktivnom endokrinologu - specijalisti koji se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem steriliteta. Ako imate 35 godina ili više od toga, morate brže da reagujete - obratite se stručnjacima već posle pola godine neuspešnih pokušaja da zatrudnite.

Četiri stvari koje ON mora da uradi
1. Da prestane da puši. Nikotin smanjuje mobilnost i broj spermatozoida.
2. Da smanji unos alkohola. Više od jednog pića dnevno može da naruši produkciju spermatozoida.
3. Da redukuje telesnu težinu, ako je potrebno, naravno. Devet kilograma viška umanjuje njegovu plodnost za 10%.
4. Da izbegava boravak u toploj vodi i saunama. Toplota može da naruši sposobnost produkcije zdravih, mobilnih spermatozoida.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabavnisvet.goodforum.net
Miss Independent
Clan
Clan
avatar

Ženski Broj poruka : 118
Lokacija : Panchevo
Humor : wtf
Datum upisa : 30.05.2008

PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   Sub Maj 31, 2008 10:41 pm

Najbolji chasopis.. :]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.forum1.co.nr
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Lepota i zdravlje   

Nazad na vrh Ići dole
 
Lepota i zdravlje
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Čitaj između redova
» Lepota je u oku posmatrača
» Vera i zdravlje
» Lepota sporta
» Muškarci pitaju-devojke odgovaraju...

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Zabavni svet :: Sve :: Casopisi-
Skoči na: